Település:
Budapest, 13. kerület

Létrehozva:
2022-07-17 22:58:15


Vizafogó


Főleg lakótelepei miatt ismert.

Vizafogó a Dráva utca és a Rákos-patak közötti Duna-parton helyezkedik el. Mostanra inkább lakótelepei miatt ismert, de azért vannak régebbi épületei is. Téglaépítésű bérházak állnak Váci úti irodaházai között és társasházak sorakoznak a Népfürdő utca és az Esztergomi út között.

Azt a részét, amely az Árpád hídtól Északra terült el, Lepsinek nevezték. Mátyás király idejében a Domonkos-rendi apácák tulajdonába tartozott az Agaras-tó. Itt a Váci út mentén futott a töltés, ahová a Fekete-tenger felől a vizák felúsztak inni. A vizák a világ legnagyobb édesvízi halai. A legnagyobb több, mint hét méteres és másfél tonnás.


A Gvadányi utca és a Rákos-patak; fotó: Globetrotter19


A tizenkilencedik század végén jelentős ipari környék volt Vizafogó, számos gyár, gőzmalom és egyéb üzem épült itt. Itt volt a Zarzetsky gyufagyár, a Láng Gépgyár (amely több, Láng László által alapított gyárból lett összevonva). Az 1930-as években alakultak meg a rendőrházak a Dagály utcában.

Lakóházakat, paneleket építettek. A tízemeletes épületekben 2684 lakást alakítottak ki. Felépült egy tizenhat tantermes iskola, és kétszáz férőhelyes óvoda, egy száz férőhelyes bölcsőde és a Berzsenyi Dániel Gimnázium is ekkor épült. A tízemeletes panelek mellett már közvetlenül a rendszerváltás előtt, 1987-89 között, akkoriban menőnek számító, négyemeletes, cseréptetős paneleket is építettek.


Egyike az 1987-89-ben épült panelháznak a Vizafogó lakótelepen; fotó: Kmiki87


A 2000-es évek elején kezdték építeni a Marina-partot, a 2017-es úszó világbajnokság idején épült a Duna Aréna a Dagály fürdő területén.


Forrás:

wikipedia

Felső kép: mapio.net

 

 

 

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »