Átadták a Horn Gyula sétányt

Kategória:
Helyi téma, Város hírei

Létrehozva:
2022-07-20 17:07:26

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Átadták a Horn Gyula sétányt


A Fővárosi Közgyűlés még június 8-i ülésén szavazta meg, hogy Horn Gyula volt MSZP-s miniszterelnökről sétányt nevezzenek el a XIII. kerületben. Az előterjesztés heves vitát váltott ki, az ülésen elhangzott, hogy sokakat sérthet, ha a szocialista politikusról közterületet neveznek el, mivel ellentmondásos személyiség volt, ám a fővárosi képviselők többsége nem fogadta el ezt az érvet.Így hát Horn Gyulára emlékeztek július elején a XIII. kerületben. Az emlékezés több részből állt, először az egykori lakóhelyén, az Újpesti rakparton volt egy kis megemlékezés az emléktáblájánál, majd a Gyermek téren található szobránál helyezték el az emlékezés koszorúit.

Horn Gyula 1932. július 5-én, 90 évvel ezelőtt született Budapesten, szegény munkáscsaládban. Hosszú időn keresztül a XIII. kerületben, Angyalföldön élt, 2004-ben a XIII. Kerületi Önkormányzat a díszpolgárai közé is választotta. Később így idézte fel kötődését a XIII. kerülethez az egykori miniszterelnök: „Az embert mindig különleges érzések kötik a szülőföldjéhez, márpedig nekem Angyalföld a szülőföldem. Amit itt gyerekként és munkásként megéltem, arra joggal elmondhatom, hogy egész pályafutásomat végig kísérte.” Az elemi iskoláját Angyalföldön végezte, de az ötödik osztály után munkát kellett vállalnia. 1948-ban a dolgozók esti iskoláján tett szakérettségi vizsgát. Felsőfokú tanulmányait pedig a Szovjetunióban végezte.

81 éves korában, 2013. június 19-én hunyt el, hosszú betegség után.

Halálának évében, 2013-ban az önkormányzat domborműves emléktáblát helyezett el egykori lakóhelyén, az Újpesti rakpart 11. számú ház homlokzatán. A Gyermek téren 2014-ben állították fel egész alakos szobrát, és ugyanitt mostantól egy sétány is viseli a nevét.
A megemlékezés végén a résztvevők is elhelyezhették koszorúikat Horn Gyula szobránál.

 

 

Forrás:

budapest13.hu

pestbuda.hu

Felső kép: Fekist / wikipedia

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »