Ördögföldtől Angyalföldig

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Létrehozva:
2022-07-21 09:03:55

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Ördögföldtől Angyalföldig


Angyalföld Budapest XIII. kerületének öt városrésze közül a legnagyobb. A köznyelvben néha az egész kerület megnevezésére is használják.

 

Nevének eredete

Nevének eredete bizonytalan, a mai magyar név a 19. századi német eredeti, az Engelsfeld tükörfordítása. A legvalószínűbb feltételezés szerint a korábban a Rákos-patak mellett található Ördögmalomról kapta nevét, így először Ördögföld volt (Teufelsfeld), amelyet a pesti népnyelv játékosan Angyalföldre (Engelsfeldre) változtatott. Egy másik, Kassák Lajos által is megörökített változat szerint a 19. század első felében a pesti kéjhölgyek az akkoriban külterületnek számító térségbe jártak ki angyalcsinálásra, azaz gyermekük elvetetésére, így kapta a terület az Angyalföld nevet.

 

„Angyalföld, ki onnan kaptad a neved, hogy a bábák is boszorkányok asszonyaid öléből halva hozták világra a csecsemőket, sok ezer mécsest kioltottak, mielőtt fellobogott a lángjuk és így neveztek el téged az angyalok földjének, ahelyett, hogy a sátán véres áldozatának neveztek volna.”

Kassák Lajos: Egyedül az éjszakában

 

A kerület saját honlapja szerint az elnevezés inkább a Dél-Tirolból betelepült Stefan Eng(e)lre vezethető vissza, aki már az 1770-es évek összeírásaiban szerepelt régi szőlőbirtokosként (akkor a Terézváros kültelkeként). Az Engelsfeldnek nevezett terület tükörfordítása lehet Angyalföld.

 

 

Purgly Magdolna nevét őrzi Magdolnaváros

1938-ban a mai Angyalföld, Vizafogó és Újlipótváros városrészek által lefedett területet Horthy Miklós kormányzó feleségéről, Purgly Magdolnáról Magdolnavárosra nevezték át. Ez közel egybeesett magának a XIII. kerületnek mint önálló közigazgatási egységnek a tényleges létrejöttével: az átnevezést június 1-jén hirdették ki Szendy Károly polgármester előterjesztéseként, két héttel a XIII. kerület megalakulása előtt.

 

 

Horthy Miklósné, született Purgly Magdolna, forrás: wikipedia.org

 

A szegények jótevőjeként ismert kormányzóné földbirtokos családból származott. Édesapja Purgly János országgyűlési képviselő volt. Édesanyja Vásárhelyi Ilona, unokatestvére pedig a későbbi földművelésügyi miniszter, Purgly Emil.

Horthy Miklósné támogatta az akkor kiépülő Újlipótváros fejlődését, de nem csak a kerületben jótékonykodott, a főváros mai XV. kerületében, az akkor önálló Rákospalotán például szeretetotthont és ingyenkonyhát hozott létre.

A Magdolnavárosként emlegetett városrész ma Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó városrészekből áll, de ide tartozik a Margitsziget is. A Magdolnaváros nevet azonban a második világháború befejezését követően visszaváltoztatták Angyalföldre.

                                           

                        

Rövid története

Az eredetileg főleg galambosok lakta, iparosodott terület 1930-ban a főváros VI. kerületéhez, 1950-ben pedig a XIII. kerülethez került.

A lakáskörülmények fővárosi szinten is nyomorúságosak voltak a 20. század első felében. Ahogy a mondás is tartja: „a Galambos operába is angyalföldi cigányként indul”. A második világháború után több nyomortelep helyén épültek lakótelepek. A terület fejlődését az észak-déli metró Váci út alatt futó vonala is segítette, illetve segíti. A rendszerváltás óta Magyarországon a hagyományos ipari jelleg visszafejlődött, és a második évezred elejére a Duna-part luxuslakásokkal való beépítése is előrehaladt.

A kerületi önkormányzat a korábbi városrészek közül az Erdőtelkek, Felsőbikarét (Napföld) és Lőportárdűlő neveket nem újította fel, egykori területüket is Angyalföldhöz csatolta.

 

 

Forrás:

wikipedia.org

13kerulet.ittlakunk.hu

Felső kép: epiteszforum.hu / a fotót készítette: Gulyás Attila

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »