A legrégibb önálló óvoda a kerületben

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Létrehozva:
2022-07-21 17:04:22

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


A legrégibb önálló óvoda a kerületben


Az eklektikus stílusú épület 1898/99-ben Forrai Sándor építészmérnök tervei alapján épült a Lőportár utca és az Angyalföldi út sarkán, ‚‚Lőportár Utcai Óvoda’’ néven.

 

Az óvoda régi bejárata az Angyalföldi út és Lőportár utca sarkán

 

Eredetileg két különálló, egymástól független óvodának készült két-két gyermekcsoport részére játszóteremmel, munkateremmel, pihenőszobával, ruhatárral, mosdóhelyiségekkel. A két utca találkozásánál nyíló bejárat két óvónői lakáshoz vezetett, az udvarról két dajkalakás nyílt. Szintén Forrai Sándor tervezése az udvaron található faszerkezetű épület, melynek zárt részét tornateremként, nyitott részét fedett játszószínként használják. A játszószínt az 1930-as években összekötő folyosóval a főépülethez kapcsolták.

 

A fedett játszószín

 

Az Angyalföldi Úti Óvodát a főváros, a Lőportár utcait pedig apácák üzemeltették. Utóbbit 1944-ben bezárták, az 50-es évek elején tanácsi óvodaként nyílt meg újra. Az óvodaudvarok szépítésére kiírt verseny eredményeként ekkor került az óvoda udvarára egy kislányt ábrázoló szobor. 1952-ben összevonták a két óvodát, s ettől kezdve négycsoportos óvodaként működött. 1967-ben átépítés és födémcsere után korszerű, tornateremmel is rendelkező hétcsoportos óvoda lett. 1997-ben felújították az épület tetőszerkezetét és az udvar gumitégla-burkolatot kapott. 2006-ban megújult a tornaterem és a fedett szín. Jelenleg Angyalkert Napközi Otthonos Óvoda néven működik az Angyalföldi út 1–3. alatt.

 

 

Forrás:

media13.hu

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »