Kategória:
Helyi receptek, Egytálételek, főzelékek, tésztafélék

Létrehozva:
2022-07-21 14:21:03

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Sólet


Elkészítés:

Mivel ez eredetileg cserépfazékban, kemencében fődögélt egész éjjel, praktikus római tálban készíteni, de mindenképpen egy jól lefedhető lábosban kell.

Kell hozzá adagonként 10-12 dkg szárazbab (ha van, fehér, de tarka is jó), 10 dkg füstölt hús (lévén zsidó étel, marha vagy liba, vagy a kettő vegyesen az igazi - de azért sonkával vagy tarjával is jó), egy fél libacomb (más hús is megteszi), egy fél kanál olaj vagy libazsír, egy diónyi finomra vágott hagyma, egy szelet jó húsos zöldpaprika, egy tojás. Ha szeretitek a gerslit, lehet bele tenni egy kanállal, kiadósabb lesz.

A babot (és a római tálat) előzőleg be kell áztatni. A hagymát a zsíron kissé megpirítjuk, a tál aljára öntjük, belerakjuk a babot, a feldarabolt húsokat, a zöldpaprikát és az (előzőleg alaposan megmosott) tojást egészben, héjastól. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi (én felhasználom a bab áztatóvizét), lefedjük, és mehet a sütőbe.

Szép csendesen sütögetjük, míg minden hozzávaló (na jó, a tojást kivéve) megpuhul. Ha kell, lehet utána egy kevés vizet önteni,de kész állapotban gyakorlatilag nem lehet rajta lé, egy kis nagyon sűrű szósszá fő össze. Amikor már félig-meddig megfőtt, lehet ellenőrizni, a füstölt hús kellőképpen gondoskodott-e a sózásról, és esetleg besegíteni kicsit. A tojást kihalásszuk, egy percre hideg vízbe tesszük, meghámozzuk, és visszatesszük a tálba.Forrás:

Recept: wikibooks.org

Kép: Gilabrand / Wikimedia Commons

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »